Deri Kanserleri Tedavisi
Kimlerde ve neden deri kanseri olur?
Deri kanserleri, tüm dünyada en sık görülen kanser türüdür. Amerika Birleşik devletlerinde her yıl 500 binden fazla yeni vaka eklenmektedir. Deri kanserlerinin artış sıklığı da diğerlerine göre hızlıdır. Deri kanserleri vücudun herhangi bir yerinde olabileceği gibi % 80′ i yüz, baş ve boyunda görülür.
Asıl neden güneşten gelen ultraviyole ışınlarıdır. Solaryum yani yapay güneş ışını ve brozlaştırıcılarda buna dahildir. Herkeste deri kanseri görülebilir. Deri tipi, ırk, yaş, nerede yaşadığınız ve ne yaptığınızla ilgili değildir. Ama aşağıdaki faktörler varsa risk belirgin artar :
Deri renginiz açık renk ve çiller mevcutsa, açık renk göz rengi ve saçlı iseniz, ailede deri kanseri hikayesi varsa, güneşli yerde veya açık havada çok vakit geçiriyorsanız, güneşli bir ülkede yaşıyor ve yüksek rakımda bulunuyorsanız, adollesan akne tedavinizde radyasyon tedavisi görmüşseniz.
Deri kanser Tipleri :
En sık görülen deri kanseri ‘bazal hücreli karsinom’dur. En az tehlikeli olup çok yavaş büyür ve nadiren metastas yapar. Hayatı nadiren tehdit eder ancak lokal olarak ciddi hasar verir ( örneğin göz kenarlarında ).
“Skuamöz hücreli karsinom” diğer en sık görülen tip deri kanseridir. En sık dudaklar, yüz ve kulaklarda görülür. Uzak mesafelere lenf nodlarına ve iç organlara yayılım yapabilir. Eğer tedavi edilmezse hayatı tehdit eder.
“Malign melanoma” en tehlikeli deri kanseridir. Daha az görülmekle beraber insidansı hızla artmaktadır. Eğer erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilebilir. Çok hızlı davranılmadığı durumlarda ise malign melanom tüm vücuda yayılır ve ölüme neden olur. Yüzünüzde, ellerinizde ya da vücudunuzda bir aydan daha uzun süre iyileşmeyen kapanmayan yara, fark ederseniz zaman geçirmeden doktorunuza başvurunuz. Şüpheli yaralardan ufak bir parça alınarak yapılacak olan patolojik inceleme ile yaranın kanser olup olmadığı belirlenecektir. Ayrıca bu yolla ne tip bir yara ise buna göre uygun tedaviye karar verilecektir.
Operasyon Yöntemi :
Deri kanserlerinde birinci tedavi seçeneği cerrahi tedavi yani kanserli kısmın yeteri kadar dışından çıkarılmasıdır. Deri kanseri küçük boyutlarda ise hızlı ve kolay bir şekilde basit eksizyon uygulanıp onarılır. Hemen hiçbir iz bırakmaksızın işlem tamamlanır. Eğer daha büyük bir kanser mevcutsa ve lenf nodlarına da yayılımda varsa bu bölgelere de operasyon şarttır. Kanser cerrahisinde birinci amaç tüm kanserli kısımların çıkarılmasıdır. Eğer cerrahi olarak çıkarılabilmesi mümkün olmayacak kadar genişlemiş ya da kontrol edilemeyecek şekilde diğer bölgelere ya da organlara yayılım olmuşsa radyoterapi (ışın tedavisi ) ve kemoterapi (ilaç tedavisi) gibi diğer yöntemlere başvurulur.
Rekonstrüktif teknikler :
Deri kanserlerinin cerrahi tedavisi, basit eksizyon ile daha kompleks onarımların yapıldığı rekonstrüktif teknikler arasındadır. Burun, dudak ve göz bölgesinde bu tekniklerden yararlanılır.