Enjekte Edilen Dolgu Materyalleri Uygulanması
Neden uygulanır ?
Yaş, güneş ışınları, mimik hareketleri,yer çekimi ile yüzümüz,elimiz ve bazı yumuşak dokularımızda bir takım kırışıklıklar ve istenmeyen çizgiler oluşur. Bu çizgilerden kurtulmak için son yıllarda çeşitlilik kazanan dolgu maddeleri kullanılmakta. Fillers denen bu dolgu maddeleri direkt volüm yani uygulanan bölgenin hacmini arttırma yanında içerdiği bazı ürünler ile de aynı zamanda tedavi imkanı sağlar.
Yüzdeki kırışıklıkların azaltılması, derinleşen mimik çizgilerinin daha az belli olması, yüzün daha dolgun ve genç görünmesi,göz altı torbalarının kamuflajı, dudakların büyütülüp şekil verilmesi, yüz bölgesindeki izlerin (skarlar) kamufle edilmesi ve el sırtı (dorsali)görünümünün gençleştirilmesi amacıyla kullanılırlar. Aynı zamanda bacak eğriliği, kalça (gluteus) ve meme büyütme ve vücudun çeşitli bölgelerindeki asimetrilerde kusursuz görünüm verir.
Dolgu maddeleri nelerdir?
Dolgu maddeleri uygulanmasında ana olarak 2 şey söz konusudur. Dolgu maddesi ya kişiden elde edilir. Bu göbek yağı, vücudundan alınabilecek doku kokteyli v.s olabilir. Bunlara genelde yağ grefti veya doku enjeksiyonu otogreft de denir. Genel olarak dolgu maddeleri dendiği zaman çeşitli sentetik maddeler içeren ticari ürünler anlaşılır. Son senelerde kaliteli dolgu maddeleri ve uygulama tekniklerinin gelişmesiyle kullanımı otogreftlere oranla daha fazladır.
Dolgu Maddeleri Nerelerde Kullanılır?
- Burun kenarından aşağı inen çizgiler ( nazo labial çizgiler)
- Burun ile ağız arasındaki çizgiler ( philtral çizgiler)
- Dudak dolgunlaştırılması (lip augmentation)
- Dudak etrafındaki radial çizgiler
- Göz çevresi torbalarının kamuflajı ve kırışıklıklarının azaltılması
- Alındaki çizgiler
- Akne (sivilce) izleri
- Kaza veya travma sonucu oluşan deformiteler
- Yanak ve elmacık kemiği dolgunlaştırmak
- Yüzdeki asimetrinin giderilmesi
- Popo büyütme
- Bacak eğriliği düzeltilmesi
- Vücuttaki bazı asimetrilerin düzeltilmesi
- Genital bölge estetiklerinde
- Dolgu Maddelerinin Sınıflandırılması
- Kalıcı olmayan dolgu maddeleri
- Yarı kalıcı dolgu maddeleri
- Kalıcı dolgu maddeleri
- Dolgu Maddeleri İle İlgili Merak Edilen Sorular
- Dolgu maddeleri uygulandığında etkisi ne kadar devam eder?
- Kullanılan maddenin özelliğine göre hyalüronik asit içeren preparatlarda 6-12 ay, Poly L Laktik asit içeren uygulamalarda 1-2 sene, Hidroksi apatit içeren preparatlarda 3-5 yıl, kalıcı dolgularda ise ömür boyu devam eder.
Dolgu madde uygulamaları ne kadar sürer?
Bir uygulama ortalama 15-30 dakika sürer.
Uygulama sırasında ağrı olur mu?
Kişiyi rahatsız edecek bir ağrı oluşmaz, istenilirse uygulamadan 30-60 dakika önce uyuşturucu krem sürülebilir, bazı uygulamalarda lokal anestezi yapılabilir.
Yüzde rahatsızlık veren bir durum oluşur mu?
Uygulama bir enjeksiyon yöntemi ile yapıldığından çok hafif bir şişlik olabilir, sonrasında buz uygulamak faydalı olacaktır. Özellikle dudak enjeksiyonlarında şişlik biraz daha fazla olacaktır. Sigara ve aspirin kullanımı ekimozun asıl sebebidir.
İşe gitmeye engel bir durum olur mu?
Uygulama yapılan yere, doza, etken maddeye bağlıdır. Hafif bir şişlik durumu olabilir, buz uygulama sonrası ödem hızla azalır. Sigara kullanımı dolgu sonrasında olabilecek morluk, ekimozu arttırır. Yüze uygulamadan sonra sıcak içecekler alınmaz ve baş yukarıda olacak şekilde pozisyon verilir. Ertesi günü hemen hemen normale dönülür.